فهرست مطالب

ادبیات دفاع مقدس - پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه ادبیات دفاع مقدس
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه حسینی اسحاق آبادی*، محمد پارسانسب، حسین بیات صفحات 1-16

    بیشتر رمان های فارسی جنگ، با رویکرد ایدیولوژیک به نگارش درآمده اند؛ ازاین رو، پژوهش حاضر، با هدف مطالعه میزان گفت وگومندی در این رمان ها و مقایسه ارزش ادبی و بعد ایدیولوژیک آن ها، بر آن است تا نشان دهد که این آثار، توانسته اند به مفهوم رمان از نگاه باختین نزدیک شوند یا اینکه در حیطه تک صدایی باقی مانده اند. اگرچه پیشتر، پژوهش هایی در این حوزه صورت گرفته است، با توجه به اهمیت این موضوع، ضرورت تکمیل آن، با توجه به دیگر رمان های جنگ نیز وجود دارد؛ ازاین رو، این مقاله، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، به خوانش باختینی سه رمان جنگ و بررسی مولفه هایی مانند کرونوتوپ، گفت وگومندی و کارناوال گرایی در این آثار می پردازد. نتایج این پژوهش نشان می دهد در میان رمان های بررسی شده، احمد محمود که دیدگاهی متفاوت با گفتمان حاکم دارد، در زمین سوخته، با انتخاب شخصیت هایی از طیف های مختلف اجتماع، با دیدی انتقادی به روایت جنگ پرداخته و چندصدایی در این اثر، از قوت بیشتری برخوردار است، اما در رمان نخل های بی سر، به دلیل غلبه رویکرد ایدیولوژیک، تک صدایی بر متن غلبه دارد. با فاصله گرفتن از فضای جنگ، احمد دهقان، با وجود اعتقاد به ارزش های دفاع مقدس، تلاش می کند تا با نگاهی همه جانبه به روایت جنگ بپردازد و صداهای مخالف را نیز منعکس کند، اما در نهایت، اقتدارگرایی راوی، مانع از تحقق چندصدایی در رمان وی شده است. می توان گفت که داستان نویسان جنگ، نتوانسته اند به طور کامل، از نگاه ایدیولوژیک از این رویداد تاریخی دور شوند و در نهایت، بر ترسیم بعد تراژیک جنگ متمرکز می شوند که به تقویت جنبه عاطفی این آثار می انجامد.

    کلیدواژگان: رمان فارسی جنگ، باختین، زمین سوخته، نخل های بی سر، پرسه در خاک غریبه
  • غلامرضا سالمیان*، مریم عزتی صفحات 17-34

    فرنگیس عنوان خاطره نوشته ای است که مهناز فتاحی از زبان فرنگیس حیدرپور، یکی از شیرزنان اهل گیلان غرب روایت کرده است. در پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر پایه مطالعه کتابخانه ای، مولفه های پایداری کتاب فرنگیس استخراج و با بهره گیری از نمودار، بسامد هر یک از این مولفه ها نشان داده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در این کتاب، مولفه های مثبت از جمله: بیگانه ستیزی، باورهای دینی و مذهبی، رشادت و دلاوری و شجاعت و مقاومت زنان همچنین مولفه های منفی چون بمباران و گلوله باران، توصیف شهیدان و مجروحان، مهاجرت و فرار مردم، مین گذاری دشمن بسامد و فراوانی بیشتری نسبت به دیگر مولفه ها دارند. همچنین مولفه های مثبت با 49 درصد و مولفه های منفی با 51 درصد، تقریبا با یکدیگر مساوی هستند؛ در نتیجه می توان گفت خاطرات دفاع مقدس، علاوه بر شاخص های پایداری مثبت ، مولفه های منفی نیز دارند. بدیهی است این مولفه های منفی، بیانگر چهره منفی جنگ نیست؛ بلکه نشان دهنده مظلومیت مردم سرزمین ایران و درنده خویی دشمن تجاوزگر است.

    کلیدواژگان: مولفه های پایداری، دفاع مقدس، خاطره، فرنگیس، مهناز فتاحی
  • افسانه شیرشاهی* صفحات 35-62

    در ادبیات معاصر، مقارن با ظهور جنگ تحمیلی، پدیده ای نوین در داستان نویسی پدید آمد به نام ادبیات داستانی جنگ که تا به امروز، به رشد و بلوغ و ماندگاری خویش رسیده است. هدف این پژوهش، کاوش در فراز و فرودها و دگرگونی های آن، ضمن در نظر گرفتن تنوع و تکثر ادبیات داستانی دفاع مقدس است. در این پژوهش با روش تحلیلی - تاریخی با تاکید بر مولفه های جامعه شناختی، ده اثر داستانی برگزیده در جشنواره ها از چهار دوره زمانی دهه شصت به بعد به صورت هدفمند انتخاب و تحلیل شده است تا تصویری تاریخی از روند دگردیسی ادبیات داستانی دفاع مقدس ارایه شود.. برطبق این جستار، می توان در سیر تاریخی خلق آثار، روندهای دگرگونی را در حوزه های سیاسی و اجتماعی و تاریخی مشاهده کرد. در دهه 60 نویسندگان نوقلمی به جرگه داستان نویسان پیوستند که اکثرشان جوانان پرشور انقلابی بودند. در غالب آثار آن ها بینش دینی متاثر از گفتمان سیاسی حاکم بود. به همین جهت، اولین داستان های ادبیات دفاع مقدس ساختار ساده تری داشتند؛ زیرا بیشتر بر محتوا تکیه داشتند، اما به مرور زمان، محتوا و قالب تناسب بیشتری با هم یافتند. رمان نویسرمان نویس دهه هفتاد به طور مشخص به پیامدهای جنگ در قالب مناسبات خانوادگی توجه دارد و مضامینی متفاوت در کنار مساله دفاع مقدس، درون مایه اصلی کار داستان نویس قرار می گیرد. رمان های دینی نیز، در موضوع های بیشتر و قالب های متنوع تری عرضه می شود. مهم ترین دستاورد رمان نویسی دهه80، غلبه نگاه انتقادی به درون مایه های جنگ و دفاع مقدس است. در ابتدای دهه 90 و پس از آن، نویسندگان، حسرت وار به یادآوری حماسه های شهیدان و رزمندگان با دیدی متفاوت تر می پردازند. در دهه 80 و 90، نویسندگان، موضوع جنگ را به عنوان محملی برای نمایش واقعیت ها و دغدغه های اجتماعی و فلسفی نوع بشر به کار می گیرند. سیر رمان و داستان فارسی دفاع مقدس، از دهه 60 تا دهه 80 و پس از آن، در حرکتی آرام از کل نگری به سمت جزیی تر شدن پیش رفته است. پژوهش حاضر، بر ارتباط این دگردیسی با تغییرات سیاسی و تاریخی و دینی در فضای اجتماعی متمرکز شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، دفاع مقدس، جنگ، سیر تاریخی
  • زهرا رضایی*، احمد فروزانفر صفحات 63-74

    ادبیات پایداری، گونه ای از انواع ادبیات است که در طول تاریخ، نقش موثری در بیان و القای مفاهیم مقاومتی ایفا نموده است. واضح است که ادبیات پایداری بیشتر از سایر گونه های ادبی با علم تاریخ در ارتباط است؛ زیرا برای فهم مسایل و موضوعات آن ، ناگزیر به مطالعه تاریخ و بازتاب آن در بستر ادبیات خواهیم بود. اشاره به جوهره پایداری همواره در فرهنگ ایرانی وجود داشته است. خطه جنوب نیز در عرصه های مختلف مورد تهاجم بیگانگان ازجمله پرتغالی ها، انگلیسی ها و هلندی ها بوده است. در این میان میرمهنا وغایی یکی از الگوهای پایداری است که با تحلیل های غیرقابل استناد توسط برخی مورخان غربی، ازجمله ویلیام فلور هلندی، درباره شخصیت او به عنوان مبارز ملی، جفا شده است، اما در این میان خورشید فقیه، نویسنده بوشهری با انتشار کتاب «بندر ریگ در مبارزه با استعمار» تمامی ابهامات مطرح شده فلور و دیگر مورخان را، با اسناد تاریخی متقن، رفع نموده است. در این مقاله جهت رفع شبهات پیرامون شخصیت میرمهنا، با روش تحلیلی- توصیفی، شخصیت میرمهنا از منظر هر دو نویسنده بررسی شده است. بنابر نتایج حاصل شده میرمهنا وغایی برخلاف تمامی شبهه افکنی های غربی ها با توجه به ویژگی های شخصیتی بسیاری که در حوزه ادبیات پایداری داراست به عنوان قهرمانی مبارز که دو جزیره خارک و خارگو را برای همیشه از تصرف هلندی ها درآورده، به عنوان چهره پایداری خطه جنوب معرفی می شود.

    کلیدواژگان: خورشید فقیه، میرمهنا وغایی، ویلیام فلور، نهضت جنوب
  • فاطمه قادری بافتی* صفحات 75-86

    یکی از مسایل حایز اهمیت در ترجمه آثار دفاع مقدس، توجه به زاویه دید به عنوان یکی از عناصر اصلی روایت شناسی است؛ زیرا تغییر آن، منجر به تغییر نگاه روایت داستان مبدا می شود و مخاطبان اثر، روایت متفاوتی را از منظری دیگر تجربه می کنند. بنابراین، تحقیق حاضر تلاشی بود جهت بررسی ترجمه روایت جنگ ایران و عراق در یک مطالعه موردی از کتاب «سفر به گرای 270 درجه» از زبان فارسی به زبان انگلیسی با هدف مطالعه اینکه آیا زاویه دید در ترجمه رمان مذکور دستخوش تغییراتی شده یا اینکه بدون تغییر به زبان مقصد منتقل شده است؟ با به کار گیری مدل پکنن (2010)، عنصر روایت شناسی زاویه دید در پرتو بسامد تغییرات عناصر زبان شناختی بررسی شد. در نهایت، در این بررسی مقابله ای که در آن متن مبدا و متن ترجمه شده مقایسه شدند، مشخص شد که به ترتیب 100 تغییر ارتباطات ارجاعی (38%)، 91 تغییر عاملیت (35%)، 34 تغییر در ترتیب رخداد ها (13%)، 22 تغییر انتقال پذیری (8%) و 14 کتمان تکرار (5%)، با توجه به تکراری که در سرا سر داستان داشته اند، بر عنصر روایت شناسی زاویه دید در متن ترجمه شده تاثیر گذار بوده اند. همچنین شایان ذکر است که در این بررسی، هیچ نمونه ای از تغییر وجهیت در این بررسی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: زاویه دید، تغییرات ترجمه، روایت شناسی، آثار دفاع مقدس
  • فرشته سادات عقیلی تکیه، غفار برجساز* صفحات 87-100

    از آن جا که واقعه غدیر و اعلام  ولایت حضرت علی علیه السلام و فرزندانشان از مهم ترین وقایع تاریخ اسلام است و طبق نص صریح نبوی سخن گفتن، نوشتن و سرودن درباره آن بر همگان و در همه زمان ها واجب است؛ ازاین رو شاعران بسیاری از جمله شعرای پارسی زبان بر حسب وظیفه و به جهت انتقال پیام غدیر و مبانی فرهنگ ولایت مداری، بیداری، حق طلبی و مبارزه با ظلم و ظالم به سرودن اشعاری پیرامون این واقعه اهتمام ورزیده، به فراخور توانایی خود از این دریای بیکران توشه ها برداشته اند؛ ازاین رو مساله اصلی این پژوهش پاسخ به این سوال است که قوامی رازی شاعر قرن ششم، در سرودن غدیریه خود در چه سطوحی از روابط بینامتنی با توجه به مولفه ها و بن مایه های ادب پایداری به متن غایب؛ یعنی خطبه غدیر نظر داشته و از آن بهره بردهاست. این پژوهش به روش تحلیل کیفی - مضمونی انجام گرفته است و این بررسی نشان می دهد که  قوامی رازی در ایجاد روابط بینامتنی مختلف مضمونی، واژگانی، سبکی و گزاره ای با خطبه چنان استادانه و ماهرانه عمل کرده است که عواطف هر خواننده ای را برمی انگیزد و او را به تامل وا می دارد. وی در اشعار خود آشکارا بر نعمت شیعه دوازده امامی بودن خویش مباهات می کند و اشعارش نشان از آن دارد که وی آن ها را برای نظام بخشیدن به جریانات و تغییر و تحول سیاسی و اعتقادی در تاریخ و مردم زمان خویش و دیگر زمان ها سروده است.

    کلیدواژگان: خطبه غدیر، روابط بینامتنی، غدیریه، قوامی رازی، ادب پایداری
  • علی اکبر محمدی* صفحات 101-120

    در رویدادهای مهم تاریخ معاصر و تغییرات سیاسی و اجتماعی تونس، اشعار و موضع گیری های تند، گزنده و طنزآمیز محمد الصغیر اولاد احمد (1955-2016)، همواره چالش برانگیز و اثرگذار بوده است. در جریان انقلاب یاسمین سال 2010 اولاد احمد به عنوان شاعر انقلاب و یا سخنگوی شعری انقلاب، بیش از پیش پرآوازه تر و در کنار شابی جاودانه گردید. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی می کوشد جلوه هایی از شعر پایداری در اشعار و موضع گیری های اولاد احمد را نشان دهد. نتیجه بحث نشان می دهد که باورهای دینی و ملی اولاد احمد به او کمک کرد تا ضمن ستایش ایستادگی در برابر ستم، به نکوهش سکون و انفعال و به دنبال آن فقر مادی و معنوی جامعه بپردازد. حمایت از نهضت های آزادی بخش و مقاومت فلسطین، آمیختگی مفهوم وطن- مادر، توجه به آوارگان و محرومان جامعه، تمجید از مقام و منزلت شهیدان وطن از پربسامدترین اندیشه های شاعر است. محرومیت از مناصب و خدمات دولتی، زندان، ممنوعیت نشر آثار و حتی تکفیر، از پیامدهای این مبارزه بود، ولی او هرگز ناامید نشد و همین روحیه را به مخاطبان و مردم تونس منتقل کرد.

    کلیدواژگان: شعر معاصر تونس، ادبیات پایداری، محمد الصغیر اولاد احمد
  • نرگس نظری، شهلا خلیل اللهی* صفحات 121-132

    از دید شمس قیس رازی، شاعر با به کارگیری تلمیح می کوشد با الفاظی اندک که یادآور داستان، مثل و... است، معانی بسیاری را در ذهن مخاطب به وجود آورد؛ به عبارت دیگر تلمیح، تجربه خواننده را به اصطلاح سنتی، غنی تر می کند یا به اصطلاح نظری با دال های موجود در متن، مدلول های پیچیده تری به ذهن متبادر می کند. شاعران در هر برهه زمانی از این رهگذر با پیوند گذشته و حال، رخدادهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و غیره را به تصویر کشیده اند تا از این طریق، رخدادهای عصر خود را در تاریخ زنده نگه دارند. یکی از رخدادهای مهم در دوره معاصر ایران، جنگ هشت ساله ایران و عراق است که شاعران و نویسندگان بسیاری سعی کرده اند تا از دلاوری ها و شجاعت های رزمندگان تصاویری خلق کنند که در تاریخ ثبت شود. سید حسن حسینی ازجمله این شاعران است که حال و هوای رزمندگان و شهدای جنگ تحمیلی را با تلمیحات اسطوره ای و حماسی پیوند زده است. ازاین رو، در پژوهش حاضر برآنیم تا با تبیین تلمیحات اسطوره ای و حماسی آثار او، با روش توصیفی - اسنادی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به این پرسش پاسخ دهیم که تلمیحات اسطوره ای - حماسی اشعار حسینی کدام هستند و از حیث ادبی چه نقشی را بر عهده دارند؟ این پژوهش نشان می دهد که برخی از تلمیحات اسطوره ای و حماسی او برگرفته از شخصیت های اسطوره ای و پهلوانی شاهنامه فردوسی است که در قالب استعاره و تشبیه و مراعات النظیر بیشترین نقش ادبی را بر عهده داشته اند.

    کلیدواژگان: تلمیح، تلمیحات اسطوره ای، تلمیحات حماسی، سید حسن حسینی
  • مهدی محمدی نژاد*، کمال الدین آرخی صفحات 133-142

    انقلاب اسلامی ایران، زیربنای فکری، اعتقادی، اجتماعی و سیاسی جامعه ایران را دگرگون کرد؛ به دنبال آن جنگ تحمیلی و دفاع مقدس نیز تاثیرات شگرفی در اندیشه و روحیات مردم به جا گذاشت. با توجه به اینکه جامعه ایران از اقوام متنوعی تشکیل یافته و همه این اقوام در انقلاب و دفاع مقدس مشارکت داشتند؛ این سوال پیش می آید که آیا این حوادث در ادبیات ملی و قومی تاثیرگذار بوده است؟ ستار سوقی(sowghi) شاعر معاصر ترکمن است که اندیشه های دفاع مقدس و انقلاب اسلامی در اشعار او بازتاب فراوانی داشته است. شهید و شهادت، جانبازان، آزادگان، میهن دوستی، استکبارستیزی و... از مضامین برجسته شعر این شاعر متعهد و آیینی است. این مقاله به روش کتابخانه ای و با تحلیل و توصیف محتوا  مضامین برجسته ادبیات دفاع مقدس را در آثار این شاعر تحلیل می کند.

    کلیدواژگان: ستار سوقی، دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، شعر، ترکمن، معاصر
  • نعیمه ترکمن نیا*، حسین عباس زاده صفحات 143-160

    طنز و بهره بردن از تکنیک های طنز، در طول تاریخ ادبی ایران وجود داشته است و داستان نویسان از این مقوله بسیار استفاده کرده اند و یکی از اتفاقات مهمی که در عرصه ادبیات فارسی به وجود آمده، ورود طنز به حیطه ادبیات دفاع مقدس است. یکی از این نویسندگان این نوع از ادبیات داستانی، مهرداد صدقی نویسنده جوانی است که تا کنون هشت کتاب طنز را در کارنامه خود دارد و در این مقاله یکی از این هشت اثر (آبنبات هل دار) از نظر شگردهای طنزنویسی بررسی شده است. این مقاله ابتدا به شناخت و دسته بندی همه تکنیک های طنزآفرینی پرداخته است سپس به بررسی این تکنیک ها در اثر «آبنبات هل دار». یافته های پژوهش حاکی از آن است که در این رمان از همه تکنیک های طنزآفرینی بهره برده شده است و در تقسیم بندی تکنیک ها، رویکرد اثر بیشتر به سمت شگردهای دسته دوم یعنی تکنیک های مبتنی بر محتوای زبان گرایش داشته است و فراوانی آن شگردها در این زمینه بیشتر بوده است و به صورت جزیی تر و دقیق تر می توان این گونه نتیجه گرفت که شگردهای شخصیت محور از زیر شاخص های تکنیک های مبتنی بر محتوای زبان، خیلی قوی تر و با قدرت بیشتر در رمان ظاهر شده اند.

    کلیدواژگان: طنز، تکنیک، ادبیات پایداری، رمان، آبنبات هل دار
  • مهرداد نصرتی* صفحات 161-176

    در این جستار بر پایه مطالعات کتابخانه ای و با استفاده از روش توصیف و تحلیل، به نقد محتوای نخستین مجموعه شعر «محمدکاظم کاظمی» با عنوان «پیاده آمده بودم» پرداخته می شود و جایگاه ادب مهاجرت را  در ارتباط با جامعه ای که شاعر در آن زندگی و شعر می سراید بررسی می شود. تاکنون در شکل گیری ادبیات مهاجرت، تنها به دو مولفه زمان و مکان توججه شده است. یافته های این تحقیق ضرورت بازنگری در تعریف این ادبیات را یادآور می شود و نشان می دهد دو شرط ذکر شده با اینکه  لازم اند ولی کافی نیستند؛ زیرا با وجود برقراری شرط های مزبور درباره زندگی این شاعر، باز هم ادب مهاجرت در مجموعه شعر فوق شکل نگرفته است. نتایج نشان می دهد با وجود اشاره ای که عنوان کتاب به موضوع مهاجرت دارد و توقعی که شخصیت حساس و دغدغه مند این شاعر مهاجر افغان نسبت به این موضوع در خواننده ایجاد می کند، محتوای شعرهای کتاب مزبور غالبا درباره مضامین مشترک بین جامعه مولد شاعر و جامعه میزبان یا حتی در باب مضمون هایی است که صرفا مربوط به جامعه میزبان هستند. درباره کاظمی، دلیل این پدیده را می توان در وسعت ساحت مشترک فرهنگی میان جامعه مولد و جامعه میزبان شاعر جست.به نظر می رسد از مهم ترین آن ها، آغاز فعالیت های جدی شاعری کاظمی در ایران، حضور مداوم او در انجمن های ادبی و بهره گیری وی از استادان شعر و شاعری کشور میزبان باشد که موجب فاصله گرفتن محتوای اشعار او از ادب مهاجرت شده است و این برخلاف انتظاری است که تعاریف سابق ادب مهاجرت از عامل «مکان» ارایه می دهند.

    کلیدواژگان: ادبیات مهاجرت، شعر مهاجرت افغانستان، محمدکاظم کاظمی، کتاب پیاده آمده بودم، جامعه شناسی محتوایی
  • محمد میری* صفحات 177-198

    این پژوهش تلاشی است برای معرفی هرچه بهتر مناجات نامه ها و الهی نامه های شهدای دفاع مقدس به جامعه پژوهشگران ادبیات عرفانی معاصر. آمیزه عرفان و ادبیات در بسیاری از مناجات های باقی مانده از شهدای عارف مسلک دفاع مقدس، گنجینه ای پر بها برای مخاطبان نسل معاصر فراهم آورده است تا بیان گر اندیشه پاک، آرمان برتر معنوی و راه روشن شهدای دفاع مقدس باشد. پژوهش پیش رو، الهی نامه های شهدا را در سه بخش اصلی نیایش های تایبانه، نیایش های عاشقانه و نیایش های حماسی عاشقانه معرفی کرده، نمونه هایی از هر کدام را جهت آشنایی بیشتر و بهتر، ارایه می دهد. هر کدام از این سه بخش اصلی، در عمق تاریخ عرفان و ادبیات ریشه دارد و البته قبل از آن، در آموزه های دینی نیز قابل مشاهده است و این نکته، بر اصالت الهی نامه های شهدای دفاع مقدس می افزاید. گویا این دست از مناجات های متعالی، ادامه نجواهای عارفانه ای است که تاریخ عرفان و تصوف در عمق خود سراغ دارد.

    کلیدواژگان: ادبیات عرفانی معاصر، مناجات نامه، شهدای دفاع مقدس، ادبیات دفاع مقدس
|
  • Fateme Hosseini Ashagh Abadi *, Mohammad Parsanasab, Hossein Bayat Pages 1-16

    Most of the Persian war novels, have been written with ideological approach. Therefore, the present study, with the aim of studying the level to which these novels are subject to Dialogism and comparing literary value and then ideological dimension of them, tries to demonstrate that these works have been able to approach the concept of novel in Bakhtin's perspective or have remained in the realm of Monologism. Although researches have already been done in this area and with regard to the importance of this issue, considering other war novels there is a need to fulfill it. Hence, the present study concerns a Bakhtinian reading of three war novels and the study of components such as Chronotope, Dialogism, and Carnivalesque in these works utilizing a descriptive-analytical method. The results of this study reveals that among the novels which have been studied, Ahmad Mahmoud, who has a different view from the dominant discourse has narrated the war with a critical view by choosing characters from different walks of life in The Scorched Earth and Polyphony plays a more prominent role in this work; but in the novel Headless Palms, Monology has a more dominant effect over the text due to the predominance of ideological approach. Straying from the atmosphere of war, Ahmad Dehqan, despite believing in the values of Holy Defense, tries to narrate the war with a comprehensive viewpoint and also reflect the opposing voices; but in the end, due to the authoritarianism of the narrator, polyphony is not established in his novel. It can be claimed that the story tellers of war could not fully accomplish this historical event from an ideological perspective and at last focus on depicting the tragic dimension of war that intensifies the emotional aspect of such works.

    Keywords: Persian War novel, Bakhtin, The Scorched Earth, Headless Palms, Prowling the Enemy Soil
  • Gholamreza Salemian *, Maryam Ezzati Pages 17-34

    Farangis is the title of a memoir narrated by Mahnaz Fattahi in place of Farangis Heidarpour, a heroine from Gilan-e-gharb. In the present study, resistance elements of the Farangis have been extracted by using descriptive-analytical method and based on the library-study, the frequency of each of these elements has been demonstrated by using diagram. The findings of the study indicate that in this book, the positive elements such as: Anti-xenophobia, religious beliefs, courage and bravery and courage and resistance of women, as well as negative elements such as: bombardment and fusillade, description of martyrs and the wounded, migration and escape of the people and the planting landmines, and enemy are more frequent compared to other elements. Also, the positive elements with 49% and the negative elements with 51% are almost equal; therefore, it can be claimed that the memories of the Holy Defense, in addition to the indices of positive Resistance, has negative elements as well. Apparently, these negative elements do not reflect the negative face of the war, but rather indicate the oppressed Iranian people and the hostility of the invader enemy.

    Keywords: Resistance Elements, Holy Defense, Memory of Holy Defense, Farangis, Mahnaz Fattahi
  • Afsaneh Shirshahi * Pages 35-62

    In contemporary literature, concurrent with the emergence of the Imposed War, a new phenomenon takes place in fiction which is called War Fiction that reaches its growth, maturity, permanence to this day. The purpose of this study is to explore its ups and downs and transformations, with regard to the diversity and abundance of Holy Defense fiction. Ten selected works of fiction from festivals and from four periods of time, the sixties onwards, have been purposefully chosen and analyzed to present a historical image relating to the process of metamorphosis of Holy Defense fiction, employing an analytical-historical method with an emphasis on sociological elements. According to this investigation, the processes of transformation in political and social and historical realms can be observed in the historical course of the creation of works. In the sixties, some new authors, most of whom were passionate revolutionary youths, joined the class of Novelists. Most of their works were dominated by the religious insight affected by political discourse. For this reason, the first stories of Holy Defense Literature had a simple structure, because they relied more on content; but the content and form became more correlated over time. The novelist of the seventies, pays special attention to the consequences of war in the form of family ties and along with the subject matter of Holy Defense, different themes constitute the major theme in the work of novelist. Religious novels are also released in different subject matters and diverse forms. The most important achievement of novel writing in the eighties, was the dominance of critical view to the themes of war and Holy Defense. In the early nineties and afterwards, authors, are woefully concerned about the reminiscence of gallantry shown by martyrs and warriors with a different perspective. In the eighties and nineties, authors employ the subject matter of war as a means of portraying the social and philosophical realities and concerns of mankind. From the sixties to the eighties and afterwards, the course of the novel and the Persian story of the Holy Defense, have proceeded from holism to a more detailed view, in a gradual motion. The present study focuses on the relationship of this metamorphosis with political, historical and religious changes in the social context.

    Keywords: fiction, Holy Defense, War, the Course of History
  • Zahra Rezaei *, Ahmad Forouzanfar Pages 63-74

    Resistance Literature is a type of literary genre which has played an effective role in expressing and infusing resistance concepts throughout history. Apparently, Resistance Literature is more correlated with the science of history than other literary genres; because we have to study history and its reflection upon the realm of literature for understanding the issues and subject matters of Resistance Literature. Referring to the essence of resistance has permanently been existed in Iranian culture. The south territory has also been subject to invasion in different domains by the foreigners such as the Portuguese, the British, and the Dutch. In the meantime, Mirmohanna Vaghaei is one of the resistance models, who has been undermined due to unreliable analyses made by some Western historians, including the Dutch William Floor in terms of his character as a national fighter; nonetheless, Khorshid Faqih, the author from Boushehr, has resolved all of the ambiguities raised by Floor and other historians utilizing sound historical documents, publishing Rig Port in fight against Colonialism. Therefore, in order to resolve the ambiguities regarding Mohanna's character; in the first place, we analyze Mohanna's character from the perspective of both authors employing an analytic-descriptive method, therefore, due to the consequent results, present him as the resistance icon of south territory.

    Keywords: Khorshid Faqih, Mirmohanna Vaghaei, William Floor, South Movement
  • Fatemeh Ghaderi Bafti * Pages 75-86

    One of the noticeable issues in translating the works of holy defense is taking point of view into account as one of the principal elements of Narratology; because, such a change results in the change of point of view in the narration of the story in the source language and the readers go through a different narration from another perspective. Hence, the present study was an attempt to examine the translation of Iran-Iraq War narrative in a case study of Journey to Heading 270 Degrees from Persian to English to see if the point of view of the foregoing novel has undergone any changes or it has been transferred to the target language without any alterations. Adopting Pekkanen's model (2010), the element of Narratology of point of view has been examined in the light of frequency of shifts in the linguistic elements. Ultimately, in this comparative study, through which the source and translated texts have been compared, it was determined that respectively, 100 shifts in referential relations (38%), 91 shifts in agency (35%), 34 shifts in the sequence of events (13%), 22 shifts in transferability (8%), and 14 concealment of repetition (5%), affected the element of Narratology of point of view in the translated text considering their frequency throughout the story. Furthermore, it is noteworthy that no shift in modality has been observed in this study.

    Keywords: Point of View, Translation Shifts, narratology, Holy Defense Works
  • Fereshteh Sadat Aghili Tekyeh, Gaffar Borjsaz * Pages 87-100

    Whereas the event of Ghadir and the proclamation of the guardianship of Imam Ali (peace be upon him) and his children is among the most important events in the history of Islam, and according to the explicit prophetic text, speaking, writing and composing about it is obligatory for everyone and at all times; Therefore, many poets, including Persian-language poets, have tried to compose poems regarding this event in order to fulfill their duty and convey Ghadir’s message and the fundamentals of the culture of guardianship-abiding, awakening, seeking justice and to struggle against oppression and tyrant, and have taken provisions from this boundless sea analogous with their abilities. Therefore, the main concern of this study is to answer the question that, in terms of intertextual relations, to what extent Ghavami Razi, a sixth century poet, had regard to and made use of the absent text, i. e. Ghadir’s sermon, in composing his Ghadiriyyeh, according to the elements and motifs of Resistance Literature.  This study has been done by a qualitative-thematic analysis method and this investigation reveals that Ghavami Razi has acted so competently and skillfully in creating various thematic, lexical, stylistic and predicative intertextual relations with the sermon to such an extent that it arouses the emotions of each reader and compel him/her contemplate. In his poems, he explicitly boasts about the blessing of being a Shiite of Twelve Imams, and his poems reveals that he composed them to systematize political and doctrinal procedures and upheavals, in the history and people of his time and other times.

    Keywords: Ghadir sermon, intertextual relations, Ghdiriyyeh, Ghavami Razi, Resistance Literature
  • Ali Akbar Mohammadi * Pages 101-120

    The poignant, biting, and satirical poems and posture of Mohammad al-Sagheer Awlad Ahmad (1955-2016) have always been controversial and influential in the major events of contemporary history and social and political upheavals of Tunisia. During Jasmine Revolution of 2010, Awlad Ahmad, became increasingly eminent as the poet or the poetic spokesman of Revolution and was immortalized beside Shabbi. This Article tries to represent some features of resistance poetry in the poems and posture of Awlad Ahmad employing a descriptive and analytical method. The result of the discussion reveals that the religious and national beliefs of Awlad Ahmad helped him, while praising resistance against oppression, to condemn inaction and passivity that consequently lead to material and spiritual poverty of the society. Supporting Liberation Movements and Palestine Resistance, the combination of home-mother concept, paying attention to the homeless and deprived people of the society, praising the stature and dignity of the nation's martyrs are the most frequent notions presented by the poet. Prohibition of public offices and services, imprisonment, prohibition against publishing the works, and even Takfir were among the consequences of this struggle, but he was never disappointed and inculcated such a spirit to the audience and people of Tunisia.

    Keywords: Contemporary Tunisian Poetry, Resistance Literature, Mohammad al-Sagheer Awlad Ahmad
  • Narges Nazari, Shahla Khalilollahi * Pages 121-132

    According to Shams Qeis Razi, the poet, by employing allusion, tries to create a lot of meanings in the mind of the audience with few words that are reminiscent of the story, allegory, and so forth; in other words, allusion, in traditional terms, enriches the mind of the reader, or by the present signifiers in the text, in theoretical terms, brings more complex signifieds into the mind. The poets have portrayed political, social, and economical events and the like, from this path, by connection to the past and present at every time period in order to retain the events of their time throughout history. Eight-year Iran-Iraq War can be called as one of the significant events in contemporary period of Iran in which many poets and authors tried to produce images of gallantry and bravery shown by the warriors to be recorded in history. Seyed Hossein Hosseini is one of such poets who has linked the aura of the warriors and martyrs of the Imposed War to mythical and epic allusions. Therefore, in the present study, utilizing a descriptive-analytical method and by using library resources, we try to express mythical and epic allusions of his works, to answer the question that "what are the mythical and epic allusions of Hosseini's poems?" and "what are their literary roles?". This study reveals that some of his mythical and epic allusions are taken from mythical and epic characters of Ferdowsi's Shahname that have the most literary role in the form of metaphor, simile, and Symmetry.

    Keywords: allusion, Mythical Allusions, Epic Allusions, Seyed Hossein Hosseini
  • Mehdi Mohammadinejad *, Kamaleddin Arekhi Pages 133-142

    The Islamic Revolution of Iran transformed the intellectual, doctrinal, social and political foundation of Iran's society; consequently, the Imposed War and the Holy Defense had also a tremendous effect on the thoughts and feelings of the people. Regarding the fact that Iran's society is composed of different ethnic groups, all of whom have participated in the revolution and Holy Defense, the question of whether these events have had an impact on national and ethnic literature may naturally be raised. Sattar Sowghi is a contemporary Turkmen poet whose poems abundantly reflect the ideas of the Holy Defense and Islamic Revolution. Martyr and martyrdom, disabled veterans, freedmen, patriotism, anti-arrogance, etc. are among the prominent themes of this committed and ritual poet. This article analyzes the prominent themes of Holy Defense Literature in the works of this poet employing an analytical and content description and library method.

    Keywords: : Sattar Sowghi, Holy Defense, Islamic Revolution, contemporary poetry, Turkmen
  • Naeemeh Torkmanniya *, Hossein Abbas Zadeh Pages 143-160

    Satire and making use of satire techniques have existed throughout the literary history of Iran and many storytellers have used this feature and one of the important events that has taken place in the realm of Persian literature is the entry of satire into the domain of Holy Defense Literature. One of the authors of this type of fiction is Mehrdad Sedghi, a young author who has eight satire books in his repertoire so far, and here one of these eight works (Cardamom Candy) has been analyzed in terms of techniques of writing satire. In the first place, this article is concerned with recognition and categorization of all the techniques in the creation of satire and then analyzes such techniques in Cardamom Candy. The findings of the study indicate that the intended work has taken advantage of all satire techniques and in the categorization of techniques, the work has tended more towards the techniques belonging to the second category, i.e. the techniques which are based on language content and such techniques have more frequency in this regard, and in a more detailed and precise manner, it can be concluded that character-oriented techniques from the indices of the techniques based on language content have occurred much stronger and with more potentiality.

    Keywords: satire, Technique, Resistance Literature, novel, candy cardamom
  • Mehrdad Nosrtai * Pages 161-176

    In this study, we have criticized the content of the first collection of poems by Mohammad Kazem Kazemi entitled on Foot I Came based on library studies and employing descriptive and analytical approach and have investigated the position of Immigration Literature in relation to the society in which the poet lives and composes poetry. In the formation of Immigration Literature, only two elements of time and place have been considered so far. The findings of this investigation indicate the need to review the current definition of this literature and show that although the two above-mentioned conditions are required but they are not sufficient, in the same way, despite setting the foregoing conditions regarding the life of this poet, immigration literature is not formed in the case of the above-mentioned collection of poems. The results show that although the book's title refers to the subject of immigration and the expectation that the sensitive and concerned personality of this Afghan immigrant poet brings forth into the mind of the reader, regarding the subject matter of migration, the content of the poems of the foregoing book are common themes between the society of the poet's birthplace and the host society and even about the themes which are merely related to the host society. In the case of Kazemi, the reason for this phenomenon can be investigated through the breadth of collective cultural domain between the society of birthplace and the host society. It seems that among the most important reasons are the beginning of serious poetic activities of Kazemi in Iran, his continuous presence in literary societies, and the advantage of having company with accomplished poets of the host country, that caused the content of his poems stray from Migration Literature and this is in contrast to the former definitions of the element of "place", which is developed by Migration Literature.

    Keywords: Migration Literature, Afghanistan Immigration Poetry, Mohammad Kazem Kazemi, the Book on Foot I Came, Sociology of Content
  • Mohammad Miri * Pages 177-198

    This study is an attempt to better present Munajat-nameh and Ilahi-nameh of Holy Defense Martyrs to researchers' community of contemporary mystical literature. The combination of Mysticism and literature in many of the remaining Munajat of the mystic martyrs of Holy Defense has provided a valuable repertoire for the audiences of contemporary generation so as to manifest pure thought, surpassing spiritual ideal, and bright path of the martyrs of Holy Defense. The following study presents Ilahi-nameh of martyrs through three principal sections of repentantly prayers, love prayers, and epic-love prayers and for better and broader recognition, brings forward examples of each. Each of these three principal sections have their roots in the depth of history of Mysticism and literature and of course could be observed in religious studies and this fact enhances the authenticity of Ilahi-nameh of Holy Defense martyrs. Seemingly, such elevated supplications is the continuation of mystical whispers that has its roots in the history of Mysticism and Sufism.

    Keywords: Contemporary Mystical literature, Munajat-nameh, Martyrs of Holy Defense, Holy Defense Literature